Åtgärd ström släp?

Hej!
Plötsligt slutade innerbelysning och kamera fungera och det är ingen skillnad när jag testar med en annan bil... Finns det några bra knep att mäta på om man vill kolla om inner belysningen och kameran gått sönder?
Eller om de är nåt kabelbrott som man kan mäta sig till?

Kommentarer

• Hej!

För att kameran ska fungera så måste innerbelysningen på släpet vara påslaget och lamporna lysa.
    Här är några steg du kan använda för att felsöka problemet.

1. Börja med att kontrollera att halvljuset är påslaget på bilen så att även bakljusen på bilen lyser. Släpet får annars ingen ström från bilen annat än till blinkers och bromsljus om bara en så kallad Daylight funktion är aktiv på bilen. Kontrollera även att höger och vänster bakljus lyser på släpet. Lyser båda sidorna på släpet kan du hoppa över steg 2.
    2. Om inte steg 1 löser problemet bör du prova byta spiralssladden mellan bilen och släpet alternativt kolla ett annat släp på din bil för att se om bakljusen på släpet lyser när bilen har halvljuset påslaget.
    3. Nästa steg i felsökningen är att lossa den 13-poliga kontakten på släpet så att man kan mäta de från kontakten utgående kablar som går bakåt på släpet. Anslut spiralsladden och sätt på halvljuset på bilen så att baklamporna lyser. Mät med en testlampa eller spänningsmätare mellan pol 3 (vit) och 5 (brun) enligt nedan på 13-pol enligt schema för 13-polig kontakt på bilden nedan. Pol-nummer ser man på insida locket samt kontaktens insida.
    4. Finns spänning från den 13-poliga kontakten på släpet så lossar du strömbrytaren på insida frontvägg och mät den vänstra brytarens in och utgående kabel mot jord (vit pol 3 från kontakt) för att se om ström finns. Finns ström till brytare men inte efter strömbrytaren så är denna trasig.
      Finns ingen ström före så måste du undersöka om kabeln skadats mellan brytare och 13-polig kontakt.
      Finns ström efter brytaren men innerbelysning lyser fortfarande inte så behöver du kontrollera om lamporna är hela genom att mäta matning till dem om det finns spänning. Lamporna kan även testas genom att tillföra 12v spänning direkt på dessa. Kontrollera även att kablarna till lamporna ser oskadade ut.

5. Kablarna som går till innerbelysning och kamera
      leder in till kabelskenan som man kan se till vänster på bilden.

Kontrollera kablarna skarvhylsor att ingen har tagit stryk med tiden.
      Om det mot förmodan har hänt finns nya skarvhylsor i vår shop längre ner i svaret har du länk.

1. Kabelsko skarv Blå (Krymp) (umeslap.se)
      Kabelsko skarv Röd (Krymp) (umeslap.se)

Hoppas att det här hjälpte dig att lösa problemet.

Behöver du en enklare instruktion hur man loggar in och beställer reservdelar och tillbehör från vår hemsida gå in på denna --->>>  länk instruktion

Återkoppla vid minsta lilla fundering.
      0914-20266 tryck 2 för reservdel
    Anders