Gångjärn till skötardörr

Kan jag som lekman byta gångjärnet till skötardörren, då jag fick hela dörren i handen i helgen och då har plastlisten gått av ? håller på att beställa själva listen som är ett gångjärn i sig men vill veta om jag kan byta själv eller om det är en verkstad byta för att det är för svårt för en lekman
Mari Leppioja

Kommentarer

 • Hej Mari!
  Ja, det kan du absolut göra. Man behöver luftdriven popnittång (går kanske med en manuell men betydligt enklare med luftdriven popnittång) och en borrmaskin.
  Fäst gångjärnet på dörren först, borra och nita fast det. Det är bra om man är 2st när man ska fästa gångjärnet mot väggen. Borra och nita fast mot väggen.


  Återkoppla vid minsta lilla fundering
  Mvh vi på Umesläp!
  0914-20266 tryck 2 för reservdel

  Reservdelar
 • Hej!
  Detsamma hände mig, blåsten tog dörren till sadelkammaren och gångjärnet gick sönder. Vad heter själva gångjärnet så jag kan beställa ett nytt. Jag undrar även om man kan beställa nya lås så jag kan låsa sadelkammaren och skötardörren. Jag har ett A60 från 1998

  Lotta Gustafsson
 • Hej Lotta!
  Okej, det var inte kul.
  Gångjärnet heter i artikelnr 017-90002 och du hittar det i vår webbshop, klicka på länken här

  Återkoppla vid minsta lilla fundering
  Mvh vi på Umesläp!
  Reservdelar
 • Dörren for iväg i stormen häromdagen och drog med sig dörrstoppen och spräckte gångjärnet (A35/2005).

  1. Ser att gångjärnssatsen innehåller 7 st (per sida = 14 totalt, hoppas jag, Centerflex 017-90002) 4,8 mm blindnitar. Är de i stål?
  2. Idag sitter det 9 st blindnitar per sida. Har de smalare diameter än 4,8 mm?. Frågar med tanke på val av borr för att borra ut nitarna. Kommer man som alternativ åt skallarna med vinkelslip med tanke på gångjärnets utformning? Annan enklare metod?
  3. Är det med tanke på gångjärnets utformning meningslöst att försöka måtta ut borrhålen i det nya gångjärnet så att det passar de gamla borrhålen i dörr och kaross?

  Jakob Donnér
 • Hej Jakob!
  Oj, det var en blåsig helg.
  Svar
  1. Gångjärnssatsen innehåller 16st nitar idag som är 4,8mm och de är i stål.
  2. Vi sätter idag 8 nitar på varje sida, mot dörr och mot karm och de är 4,8mm. Du kan borra med större borr först för att få bort "kragen" på niten sedan brukar vi slå med en pryl i mitten så niten på insidan åker in.
  3. De gångjärn vi skickar är ej för borrade från oss utan ni borrar lämpligt avstånd mellan hålen. Att ni ska hitta av samma hålbild är svårt. Du kan borra vid sidan om i stället.

  Återkoppla vid minsta lilla fundering
  Mvh vi på Umesläp!
  0914-20266 tryck 2 för reservdel

  Reservdelar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.